Ανακοινώσεις - Υπηρεσίες στον Καιρό της Πανδημίας

Υπηρεσίες στον Καιρό της Πανδημίας

Ο Πρόεδρος, τα Μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης, λόγω των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και θέλοντας να στείλουν ένα αισιόδοξο μήνυμα σε μικρούς και μεγάλους, ώστε να μη στερηθούν την απόλαυση του διαβάσματος, τα ταξίδια του νου και της ψυχής, σχεδίασαν ώστε η Αιάντειος Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης να προσφέρει τις παρακάτω υπηρεσίες:

  • Δανεισμός κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης ή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας
  • Δανεισμός κατ’ οίκον
  • Διαδικτυακά Προγράμματα & δράσεις για παιδιά (ανάγνωσης, παρουσιάσεων, εικαστικά εργαστήρια)
  • Εικονικές ξεναγήσεις

Α) Δανεισμός κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης ή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας

Στο πρόγραμμα «τηλεφωνική η ηλεκτρονική κράτηση» οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να στείλουν e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: mail@vivl-atalant.fth.sch.gr με τα στοιχεία των βιβλίων που εντόπισαν στον ηλεκτρονικό κατάλογο Koha – και είναι διαθέσιμα για δανεισμό-ο οποίος είναι προσβάσιμος σε 24ώρη βάση στη διεύθυνση https://atalanti.publiclibrary.gr ή στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης https://vivl-atalant.fth.sch.gr (κωδικούς, τίτλους κ.λ.π.).

Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης θα προετοιμάσει τα αντίτυπα των οποίων έχει γίνει κράτηση -μέσω του βιβλιοθηκονομικού συστήματος ή τηλεφωνικά – και θα ορισθεί η παραλαβή με ραντεβού στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

Τα βιβλία δανείζονται άμεσα, εφόσον είναι διαθέσιμα. Προϋπόθεση για δανεισμό είναι η κάρτα μέλους η οποία εκδίδεται από τη Βιβλιοθήκη. Εάν δεν διατίθεται κάρτα μέλους, τότε θα χρειαστεί πρώτα να αιτηθείτε την έκδοσή της.

Β) Έναρξη προγράμματος: « Η Βιβλιοθήκη κοντά σας»

Η Αιάντειος Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης, μέσω του προγράμματος «Η Βιβλιοθήκη κοντά σας» (Δανεισμός κατ΄ οίκον), προσφέρει τη δυνατότητα στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στους ηλικιωμένους συμπολίτες, να απολαύσουν την ανάγνωση των βιβλίων που διαθέτει η Βιβλιοθήκη στη βιβλιογραφική της συλλογή, κατανοώντας τη σπουδαιότητα της μοναδικής συντροφιάς του βιβλίου στη σημερινή δύσκολη κατάσταση.

Αναζητήστε και επιλέξτε τα βιβλία που σας ενδιαφέρουν – μέχρι 2 τον αριθμό – στον ηλεκτρονικό κατάλογο Koha: https://atalanti.publiclibrary.gr στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης και είναι διαθέσιμα για δανεισμό ή επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τη Βιβλιοθήκη ( 22330 80016 ) για τον τρόπο δανεισμού των τεκμηρίων που έχετε επιλέξει.

Τα βιβλία θα παραδίδονται σε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο ή από το προσωπικό στην εξώπορτα της οικίας όπου διαμένετε με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις για τη νόσο Covid-19 (μάσκα, γάντια, τοποθέτηση βιβλίων σε φάκελο ή σακούλα) ή ταχυδρομικά με στόχο τη διασφάλιση της υγείας του προσωπικού και του αποδέκτη ή του οικείου προσώπου, που τα παραλαμβάνει.

Γ) Διαδικτυακά Προγράμματα – Δράσεις για παιδιά

  1. Η έναρξη του προγράμματος «Αναγνωστικές απόπειρες για παιδιά που μένουν στο σπίτι» πραγματοποιήθηκε από τις αρχές του Δεκέμβρη 2020. Οι απόπειρες αφηγήσεων και αναγνώσεων παιδικών βιβλίων από το προσωπικό και τα μέλη της εθελοντικής ομάδας της Βιβλιοθήκης πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα νέα Video αναρτώνται στο σύνδεσμο https://www.youtube.com/user/AtalantiLibrary προς αναζήτηση και ανάκτηση καθώς και στην ιστοσελίδα https://vivl-atalant.fth.sch.gr
  2. Διαδικτυακό Πρόγραμμα «ΑλλάΖΩ σελίδα…στο χρόνο» του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών το οποίο συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.
    Το εργαστήριο σχεδιάσθηκε από την ΕΒΕ και υλοποιήθηκε στο σπίτι για τον μήνα Δεκέμβριο. Η βιβλιοθήκη που είναι στο Δίκτυο των Ελληνικών Βιβλιοθηκών προώθησε και διένειμε το υλικό στα παιδιά που συμμετείχαν στη δράση αυτή, συμπεριλαμβάνοντας και την ιστορική αναδρομή στην επικοινωνία, ώστε στη συνέχεια να δημιουργηθεί μια ευχετήρια κάρτα, η οποία εστάλη ταχυδρομικά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεγάρων, μετά από κλήρωση.
    Οι κάρτες αυτές αποτέλεσαν μέρος της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης στις βιβλιοθήκες, απόδειξη ότι η αγάπη ξεπερνά τα εμπόδια της απόστασης και μοιραζόμαστε ευχές.
    «Και του χρόνου…!»
    ΑλλάΖΩ σελίδα… για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!
  3. Η εικαστική δράση «Ο κόσμος του παραμυθιού» συνεχίζεται για την περίοδο της καραντίνας διαδικτυακά. Συγκεκριμένα για τη Δευτέρα 28/12/2020 και 4/1/2021 οι συμμετέχοντες θα συνδεθούν διαδικτυακά τις ώρες από 11:00 έως 13:00, προκειμένου να απολαύσουν και να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο των χρωμάτων και της δημιουργίας.

Δ) Εικονικές ξεναγήσεις

Η ΑΔΒ Αταλάντης στην προσπάθεια αύξησης της επισκεψιμότητας διοργανώνει εικονικές ξεναγήσεις στους χώρους της βιβλιοθήκης και υλοποιεί διαδικτυακά προγράμματα. Για τις εκπαιδευτικές μονάδες μπορεί, κατόπιν ραντεβού, να προγραμματισθεί εικονική ξενάγηση με τους μαθητές μίας τάξης και η συμμετοχή σε διαδικτυακό πρόγραμμα της επιλογής τους.

Για την ανάγνωση-αφήγηση, τα προγράμματα και τις δραστηριότητες απευθυνθείτε στο προσωπικό της Βιβλιοθήκης: Μ. Ζεκεντέ-Καρέντζου και Χρ. Παπακωνσταντίνου.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ιστοσελίδα: https://vivl-atalant.fth.sch.gr
Facebook: https://www.facebook.com/atalanti.library
Youtube: https://www.youtube.com/user/AtalantiLibrary
Τηλέφωνο: 22330 80016
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: mail@vivl-atalant.fth.sch.gr

Μέγεθος γραμμάτων
Ασπρόμαυρη προβολή